10 ndertesat me te larta ne bote

Simbas disa vleresimeve te besueshme nderkombetare 10 ndertesat me te larta ne Bote jane keto: 1. Burj Khalifa the Burj Dubai :2,723 feet high with 163 kate. 2. Makkah Royal Clock Tower Hotel: Mecca, Saudi Arabia: 1,972 feet – 120 kate s3. One World Trade Center: New York, NY : 1,776 feet – 104 kate 4. Taipei 101: Taipei, Taiwan : 1,669 feet – 101 kate above ground and 5 below.5. Shanghai World Financial Center: Shanghai, China : 1,614 feet – 101 kate.6. International Commerce Centre: Hong Kong, China: 1,588 feet – 118 kate.7. Petronas Towers: Kuala Lumpur, Malaysia: 1,483 feet – 88 kate.8. Zifeng Tower: Nanjing, China : 1,480 feet – 89 kate.9. Willis Tower: Chicago, Illinois The Sears Tower -: 1,451 feet – 22 kate 10. Kingkey 100: Shenzhen, China : 1,449 feet – 22 kate. Mirepo lind pyetja: “Njerezimi po shkon shume lart, sot jane keto, po neser?

Ne krye te ndertesave me te larta ne bote qendrone Kina me kater te tiila, SHBA me dy dhe Arabia Saudite me dy. Eshte interesante fakti se Europa nuk ka asnje ndertese nga 10 me te lartat ne bote. Kurse Azia ka 8 prej tyre. Nderkohe, me perfundimin e “Shangai Tower” Kina ka tani kater nga 10 ndertesat (qiejgervishtesit) me te larte ne bote. Nje kompani kineze ka bere te ditur para disa ditesh se ne Changshi, ne Kinen qendrore, ka filluar ndertimi i nje rrokaqielli qe duhet te jete 838 metra, per t`ia marre primatin “Burxh halifes” nga Dubai e cila konsiderohet si ndertesa me e larte ne bote.

Burj Dubai eshte nje rrokaqiell ne Dubai ne Emiratet e Bashkuara Arabe. Ajo eshte ndertesa me e larte ne bote. Lartesia e kulles duke llogaritur edhe antenen eshte 818 metra.

Projektimin e ka bere arkitekti amerikan Adrian Smith, nga nderrmarrja projektuese Skidmore, Owings and Merrill nga Chicago. Kryes te punimeve jane Samsung, nga Koreja jugore, Besix nga Belgjika, Arabtecu vendas dhe kompania amerikane Turner. Investitues eshte, Emaar Properties, ne pronesi te Mohamed bin Rashid Al Maktum, sundues i Dubait.

Ndertimi filloi me 21 qershor 2004 dhe perfundoi ne shtator te vitit 2009. Vlera e investimit eshte rreth 4,1 miliarde dollare amerikan. Kulla zyrtarisht u leshua ne perdorim me 4 janar 2010 me ate rast ndryshoi edhe emrin dhe u quajt Burj Khalifa qe do te thote Kulla e Kalifit.

Ne vazhdim keni nje liste me fotografi dhe nje pershkim te 10 ndertesave me te larta qe do te dominojne deri ne vitin 2013. Te gjitha keto ndertesa ekzistojne vetem nje thuhet se eshte ne ndertim e siper.

1. Burj Khalifa Burj Dubai: 2.723 metra te larte me 163 kate.

Burj Khalifa e njohur si Burj Dubai qysh para perurimit te saj, eshte nje rrokaqiell ne Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe, dhe eshte struktura e nje ndertese me e larte te bera nga njeriu ne bote, ne 829,8 m (2.722 ft).

Ndertimi i saj filloi me 21 shtator 2004, dhe ka perfunduar me 1 tetor 2009. Ndertesa u hap zyrtarisht me 4 janar 2010, dhe ka pas shtese disa pjese te reja 2 km2 (490-acre) te quajtura Downtown Dubai pergjate Sheikh Zayed Road, prane distriktit kryesor te biznesit te Dubait. Arkitektura e kulles se dhe punet inxhinierike jane kryer nga Skidmore, Owings dhe Merrill te Çikagos, me Adrian Smith si kryearkitekt, dhe Bill Baker si kontraktori kryesor strukturor nder kompanite kryesore ishte Samsung C & T e Korese se Jugut.

Investimi i planifikuar ne Burj Dubai eshte dicka me shume se 8 miliard dollare.

2. Makkah Clock Tower Hotel Royal: Mecca, Saudi Arabia: 1.972 feet – 120

Kullat Al Bait Abraj, jane te vendosur ne Meke, ne Arabine Saudite. Ato do te jete ndertesa me e madhe (jo me e larte) ne bote sipas mases, dhe do te jete ndertesa me e larte ne Arabine Saudite dhe ne nje nga ndertesat me te larta ne bote, duke tejkaluar Kullat Petronas ne Kuala Lampur, Malajzi e cila mbante titullin si ndertesa me e larte boterore deri ne mes te 1998 dhe 2003. Al Bait Kullat Abraj do te jete ndertesa me e dukshme per vendndodhjen e tij kryeministrit. Vendi ku ndodhet ndertesa kalon neper rrugen nga hyrja ne Mesxhid el Haram, e cila i perket Kabaas, vendi me i shenjte ne Islam ku te gjithe myslimanet perballen gjate namazit. Ne fakt, Al Bait Abraj ne arabisht do te thote shtepi, ne reference te Kabaas. Si rezultat, Kullat Al Bait Abraj do te kete nje dhome te madhe lutje e afte te mbajne rreth kater mije predikues. Ajo do te permbajne nje hotel me pese yje per te ndihmuar te akomoduar mbi dy milione pelegrine te cilet marrin pjese ne haxh çdo vit. Perveç kesaj, Kullat Al Bait Abraj do te kene nje qender kater-kateshe per dyqane tregatare dhe nje garazh parkimi i afte te mbajne mbi teteqind automjete. Kullat e banimit do te strehoje banore te perhershem, ndersa dy heliports dhe nje qender konference do te jene per te akomoduar udhetaret e biznesit. Ne total, deri ne 65,000 njerez do te strehohen brenda kullave. Kullat Al Bait ka nje kulle 485 m.

3. One World Trade Center ose Kulla e Lirise: New York, NY: 1.776 feet – 104 kate

Pas ngjarjeve tragjike te 11 Shtatorit, 2001, pritet qe qendra e re tregetare ne New York te quhet Kulla e Lirise (Freedom Tower) me lartesi prej 541 m.

One World Trade Center e njohur si Kulla e Lirise eshte ndertimi kryesor i kompleksit te ri ne Qendren Boterore te Tregtise ne Lower Manhattan te Nju Jorkut. Ajo ka 104-kate rrokaqiell dhe nje pjese antenash qe i kalon te 120 katet. Ajo qendron ne qoshen veriperendimore te ish Dy Kullave Binajke me 16 akra (6.5 ha). Qendra e re Boterore e Tregtise ne terren, eshte duke zene vendin e ish-Qendres Boterore te Tregtise me 6 ndertesa origjinale. Ndertesa kufizohet ne perendim nga West Street, ne veri nga Vesey Street, ne jug nga Fulton Street, dhe ne lindje nga Washington Street.

Struktura e kulles se çelikut ne krye iu instalua me 30 gusht, 2012. Me 10 maj, 2013, komponenti i fundit i antenes ne rrokaqiell, duke e bere One World Trade Center ndertesen me e larte ne hemisferen Perendimore dhe e treta-larte ndertesa ne bote nga baza e saj me token ne lartesi maje. Kulla e Lirise me antenat te saj ka arritjen e nje simbolike 1.776 metra ( 541 m) ne lidhje me vitin e Deklarates se Pavaresise se Shteteve te Bashkuara. Ajo ka qene ndertesa me e larte ne New York City qe prej 30 prillit 2012, kur lartesia e saj tejkaloi Empire State Building. World Trade Center gjithashtu ka komplekse gjithashtu te tjere te larta qe do te jene zyra, te vendosura pergjate rrugeve Greenwich, Muzeu Kombetare i Memorialit 11 Shtatorit qe gjendet ne jug te One World Trade Center, ku dikur ngriheshin Kullat Binjake. Ndertimet jane pjese e nje perpjekjeje te perkujtojn dhe rindertimin pas shkaterrimit te kompleksit origjinal World Trade Center gjate sulmeve terroriste te 11 shtatorit, 2001.

4. Taipei 101: Taipei, Tajvan: 1.669 feet – 101 kate mbi toke dhe 5 net toke.

Taipei 101 i njohur me pare si Qendra Financiare Boterore Taipei, eshte nje pike referimi i nje rrokaqielli i vendosur ne Qarkun Xinyi, Taipei, Tajvan. Ndertesa eshte e renditur zyrtarisht si nga me te lartat nga viti 2004 deri ne hapjen e Burj Khalifa ne Dubai ne vitin 2010. Ne korrik 2011, ndertesa iu dha certifikimi LEED Platinum, çmimin me te larte ne Udheheqjen e Energjise dhe Mjedisit (LEED) Design nga vleresimi i sistemit te ndertesave me e larte dhe me e madhe te gjelberta ne bote. Taipei 101 eshte projektuar nga CY Lee & Partnere dhe ndertuar kryesisht nga sipermarrje KTRT . Ne vitin 2001, TFCC i ka dorezuar autoritetit te ndertimit te kompletuar kompanise Samsung C & T Corporation per te shpejtuar procesin dhe per te shpetuar humbjen nga sipermarrja KTRT . Ndertimi u perfundua ne vitin 2004. Kulla ka sherbyer si nje ikone moderne ne Tajvan qysh prej hapjes se saj. Taipei 101, funksion dukshem ne transmetimet e Vitit Nderkombetar te Ri me fishekzjarret dhe ajo shfaqet shpesh ne literaturen e udhetimit dhe median nderkombetare.

5. Shanghai World Financial Center: Shanghai, China: 1,614 feet – 101 kate.

Shanghai Qendra Financiare Boterore eshte nje rrokaqiell i vendosur ne rrethin e Pudong Shanghai, Kine. Ishte projektuar nga Kohn Pedersen Fox dhe eshte ndertuar nga kompania e ndertimit japonez Mori. Kjo eshte nje perzierie me perdorim rrokaqielli, e perbere nga zyra, hotele, dhoma konferencash, “kuverten” e vezhgimit, dhe toke-per qendrat tregtare. Park Hyatt Shanghai eshte komponent i kulles hotel, i perbere nga 174 dhoma dhe suita. Duke zene 79 nga 93 katet e saj, eshte hoteli i dyte me o larte-hotel ne bote, duke tejkaluar Grand Hyatt Shanghai me mbi 53 kate te Kulles Jin Mao 87 kate.

Eshte inaguruar me 14 shtator 2007. Ky rrokaqiell eshte i larte 492,0 metra (1,614.2 ft), duke e bere ate, ne ate kohe, ndertesen e dyte me te larte ne bote dhe struktura e larte ne kontinent aziatike – Kine. The SWFC u hap me 28 gusht 2008.

6. Qendra e Tregtise Nderkombetare: Hong Kong, Kine: 1.588 feet – 118 kate.

Qendra Nderkombetare eshte nje 118-kateshe, 484 m (1,588 ft) rrokaqiell komerciale i cili perfundoi ne vitin 2010 ne West Kowloon, Hong Kong. Kjo eshte nje pjese e projektit te Unioin Square ndertuar ne maje te Stacionit Kowloon. Ajo eshte aktualisht ndertesa e peste me e larte ne bote nga lartesia, e treta ne bote nga katet e larte, si edhe ndertesa me e larte ne Hong Kong.

Kulla ICC perballet me dy rrokaqiell te larte ne Hong Kong, International Finance Centre (abbr. IFC), te vendosura ne pjesen e ishullit te quajtur Victoria Harbour – Europa Qendrore, Hong Kong Island. Kulla IFC u ndertua nga kompania Sun Hung Kai, se bashku me nje tjeter ndertues te madh ne Hong Kong,

7. Petronas Towers: Kuala Lumpur, Malajzi: 1.483 feet – 88 kate.

Kullat Petronas, i njohur gjithashtu si kullat binjake Petronas (Malay: Menara Petronas, ose Menara Berkembar Petronas) jane rrokaqiejt binjake ne Kuala Lumpur, Malajzi. Sipas definicionit zyrtare te CTBUH-se dhe te rangut te ndertesave me te larta ne bote, ato ishin ndertesat me te larta ne bote 1998-2004 derisa jane tejkaluar nga Taipei 101, por ato mbeten ndertesat me te larte binjake ne bote. Ndertesat jane pike referimi e Kuala Lumpur me afer Tower Kuala Lumpur.

8. Kulla Zifeng: Nanjing, Kine: 1.480 feet – 89 kate.

Zifeng Kulla dikur Nanjing Greenland Financial Center eshte 450-metra (1,480 ft) nje rrokaqiell i perfunduar ne vitin 2009 ne Nanjing, Kine. Qiellgervishtesi 89-katesh eshte ndertimi qe perbehet nga nje hapesire te shitjes me shumice dhe pakice dhe zyra ne pjesen e poshtme, restoranteve, nje hotel, dhe nje observator publik prane kryeqytetit. Kulla Zifeng – Nanjing, eshte funksionale, dhe eshte ndertuar nga firmat Architectural Skidmore, Owings dhe Merrill projektoi ndertesen e udhehequr nga Adrian Smith

9. Kulla Willis: Chicago, Illinois Kulla Sears -: 1.451 feet – 22 kate

Willis Tower e emertuar me pare dhe ende zakonisht e referuara si Sears Tower, eshte nje 108-kateshe, 1451-kembe (442 m) rrokaqiell tipik amerikan ne Çikago, Illinois.Ne kohen e perfundimit te saj ne vitin 1973, ajo ishte ndertesa me e larte ne bote, duke tejkaluar Qendren Boterore te Tregtise ne Nju Jork dy Kullat Binajke, dhe ajo mbajti kete vlersim per gati 25 vjet. Kulla Willis eshte i dyti-ndertese e larte ne Shtetet e Bashkuara dhe i teti-si strukture me e larte ne ne bote. Rrokaqielli eshte nje nga destinacionet turistike me te njohura ne Çikago, dhe mbi nje milion njerez vizitojne katet te saj çdo vit.

Kulla Sears gjate gjithe historise se saj, vetem ne vitin 2009 kur u mor nga Grupi Willis iu dha e drejta qe te nderroje emrin e nderteses, si pjese e qirase se tyre ne nje pjese te zyrave te saj. Me 16 korrik 2009, ndertesa u quajt zyrtarisht Kulla Willis. Me 13 gusht 2012, United Airlines njoftoi se do te vendoste seline e saj te korporates nga 77 Drive West Wacker ne Kullen Willis.

10. Kingkey 100: Shenzhen, Kine: 1.449 feet – 22 kate

The Kingkey 100 e njohur dikur si Kingkey Plaza Finance Center, eshte nje rrokaqiell ne Shenzhen, provincen Guangdong, Kine. Ajo eshte e vendosur ne rrethin e Luohu Shenzhen ne nje zone e cila mund te pershkruhet si distriktiki me i madh financiar ne Kine.

I perzier per perdorim, struktura e ndertimit ngrihet ne lartesine 441,8 metra (1449 ft) dhe permban 100 kate per hapesire, per zyra dhe nje hotel. Ngjitur me ndertesen 100 Kingkey eshte Mall KK, i cili hapi dyert e saj 26 nentor 2010, dhe permban dyqane te markave me luksoze nebote, restorante dhe nje supermarket. Mall KK ka ne mjediset e saj kinemane e pare Shenzhen si IMAX ne SHBA. Ajo aktualisht eshte ndertesa me e larte ne Shenzhen si edhe si ndertesa 9 me e larte ne bote.

Burimi: Gazeta Metropol