Semundjet e lekures

Zgjebja(kroma). eshte semundje ngjitese e lekures. Percillet me kontakt direkt me te semurin, me rroba, me peshqir qe ka perdorur i semuri etj. Shkaktar eshte kepusha e zgjebes – akarina. Paraziton ne epiderme duke hapur kanalet te vogla te shoqeruara me kruarje te madhe. Kruarja me e madhe paraqitet mes gishterinjeve te dores dhe te kembes (shfaqen fshika te mbushura me leng . Shenjat e para te semundjes jane kruarja e lekures dhe formimi i puçrrave dhe dregezave. semundja sherohet duke perdorur Yndyra te ndryshme qe permbajne sulfur. Per te penguar perhapjen e zgjebes duhet te sherohen te gjithe te semuret ne nje bashkesi. I semuri duhet te izolohet dhe ti drejtohet mjekut per ndihme. Nxenesi i semure me kete semundje nuk duhet te ndjeke mesimin deri sa te sherohet. Semundja perhapet me shume kur veshtriresohet mbajtja e higjienes personale. Por ka raste qe nga kjo semundje te vuajne edhe njerezit qe kujdesen ne maksimum per higjienen personale, pasi e parazitin i cili shkakton zgjeben e marrin ne kontakt me njerezit e semure, ne autobus, lokale afarsite, shkolla etj. Prandaj paraqitja te mjeku per tu sheruar kete semundje nuk eshte turp, por pergjegjesi pe te evituar perhapjen e saj ne popullate.Por kemi edhe semundje te tjera te ndryshme si psh ekzemat te cilat shkaktohen nga perdorimi i prodhimeve te keqija kozmetike,urtikaret te cilat jane demtime shperthyese te lekures,por jo ngjitese.lekura mbrohet nga kto semundje me ane te higjenes ose nje takim me doktorin nje her ne muaj..dhe ndodhin per shkak te sigurise.

Burimi: Wikipedia